Kat komt door behang

21 weetjes over katten

Denk je dat je alles weet over je harige huisgenoot (ik bedoel je kat, niet je partner)? Er zijn vast nog wat leuke dingen die je niet weet. Ik heb een lijstje gemaakt met 21 weetjes over katten. Leuk om te vertellen op feestjes!

1. Heb je wel eens de tenen van je kat geteld? De voorpoten hebben er namelijk maar 4, terwijl de achterpoten 5 tenen hebben!

2. Iedere gram kattenhaar bevat gemiddeld maar liefst één miljoen bacteriën. Veel hé?! Maar wees gerust, mensenharen bevatten ongeveer hetzelfde aantal.

3. Doe alle lampen uit en schijn met een uv-lamp je huiskamer in. Lichten er een hoop plekken op? Dan is het tijd om te poetsen! Kattenurine licht namelijk op in uv-licht.

4. Deze zoet-smaakpapillen van de kat zijn niet goed ontwikkeld. Hierdoor kunnen ze geen zoete smaken proeven.

5. Maar liefst 70% van de dag brengt jouw harige vriend slapend door. En van de tijd dat je kat wakker is, besteed hij of zij 30% aan zich wassen. Ongezellig, maar wel schoon!

6. De snorharen van een kat hebben meerdere functies. Eén daarvan is dat ze met hun snorharen bepalen of ze door een opening kunnen. Als deze haren niet door de opening passen, dan weten katten dat ze klem komen te zitten.

7. Een lapjeskat is bijna altijd een poes, zelden een kater. Dit komt doordat de kleuren rood en zwart allebei op het X-chromosoom zitten. Omdat vrouwtjes XX chromosomen hebben (mannetjes XY) kan wit met zwart voorkomen. Toch zien we af en toe een lapjeskater; uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 3000 geboorten een lapjeskater oplevert.

8. De afdruk van een kattenneus is net zo uniek als een duimafdruk van een mens!

9. De grootste kat ooit gemeten is Amar uit Australië; hij is 1,23 meter.

10. Een kat in huis hebben is rustgevend en verkleint de kans op een hartaanval met 30%.

Twee katten

11. In de oren van een kat zit maar liefst 20 spiertjes.

12. Katten zijn vaak lactose intolerant. Daarom bestaat er ook kattenmelk en kun je ze beter geen koeienmelk geven. Overigens likken mijn beide katten gewoon het laatste restje kwark op zonder problemen.

13. De meeste katten hebben een voorkeurspoot. Mannetjes zijn vaak linkspotig, en vrouwtjes vaak rechtspotig. Je kunt dit zien aan met welk pootje ze bijvoorbeeld tegen een balletje tikken.

14. Katten kunnen zweten, maar alleen via de kussentjes van de poten. Hierdoor raken ze niet zo makkelijk hun warmte kwijt.

15. Het grootste nestje ooit bestond uit 19 kittens. Helaas waren er wel 4 kittens overleden. Opmerkelijk is dat er maar 1 vrouwtje tussen zat.  

16. 70 procent van de dieren die buiten door een kat wordt gedood, wordt niet door die kat opgegeten. De kat gebruikt het om te spelen, of legt het dode dier op je deurmat als cadeautje. Waarom? Dat lees je in de volgende funfact.

17. In het wild hoort het tonen van de vangst bij de jachtlessen die een kat geeft aan zijn kroost. Jij bent de surrogaatfamilie van jouw kat. Daarom krijg je zijn vangst als cadeautje op de deurmat.

18. Katten kunnen de stem van hun baasje herkennen die zijn naam roept. Ze laten hun reactie alleen niet zo duidelijk zien als een hond dat doet: meestal bewegen de alleen de oren of met een beetje geluk draaien ze de kop.

19. De oudste kat ooit is 38 jaar geworden. Dit was een dame met de naam Baby.

20. 5% van alle katten die als huisdier worden gehouden, zijn raskatten. 21. Katten kunnen meer dan 100 verschillende geluiden produceren, 10x meer dan dat honden kunnen.

21. Katten kunnen meer dan 100 verschillende geluiden produceren. Veel hé?!

Hoeveel van deze weetjes over katten kende jij al?

Dit vind je misschien ook leuk…