De beste waterfontein voor katten

Katten drinken van nature weinig. In de natuur is veel drinken ook niet nodig, omdat ze veel vocht uit hun prooi halen. Voor katten die in huis leven is dit natuurlijk een ander verhaal. Zeker wanneer jouw kat vooral droogvoer krijgt, is het verstandig om het drinkgedrag extra te stimuleren. Krijgt je kat te weinig vocht binnen, dan loopt hij risico op blaasgruis en nierproblemen. Bewegend water is voor een kat natuurlijker dan stilstaand water. Het is zuurstofrijker, wat een kat lekker vindt. Een waterfontein zorgt voor bewegend water en is daarom een goede manier om je kat aan te sporen meer water te drinken. Zie je door de bomen het bos niet meer? In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten drinkfonteinen en heb ik een top 3 voor je samengesteld. Zo weet je precies welke drinkfontein geschikt is voor jouw kat.

Hoe werkt een drinkfontein?

De meeste drinkfonteinen bevatten een pomp die het water rondpompt. Een filter zorgt ervoor dat haartjes en andere viezigheid uit het water gefilterd wordt. Door het continu rondstromen van het water, komt er meer zuurstof in het water terecht. Er bestaan ook drinkfonteinen zonder pomp, deze werken met zwaartekracht. Eigenlijk wil dit vooral zeggen dat het water automatisch aangevuld wordt, maar het water beweegt niet echt. Wanneer je het drinken wilt stimuleren, zou ik aanbevelen om voor je kat een waterfontein te kopen met pomp. Ga er maar vanuit dat alle goede drinkfonteinen op stroom werken. Vaak lijkt het op de product afbeelding zonder snoer te zijn, maar als je verder leest blijkt er toch een adapter bij te zitten

Top 3 beste waterfonteinen voor katten

Er zijn veel soorten waterfonteinen op de markt. De verschillen zitten vooral in de grootte, het uiterlijk, het materiaal en hoeveel geluid hij produceert. Hieronder vind je mijn top 5 van de beste (en mooiste) drinkfonteinen voor katten.

Drinkfontein Drinkwell – Handig wanneer je meerdere katten hebt

Deze drinkfontein geeft de optie om 5 afzonderlijke waterstromen te creëren, waar meerdere katten (of honden) tegelijk uit kunnen drinken. De waterfontein is gemaakt van RVS, wat ik mooier vind dan de meeste plastic waterfonteinen.

Cat-It Waterfontein – Klein en modern waterfonteintje

Wanneer je 1 kat hebt is deze drinkfontein een prima optie. Hij is klein en compact, en ook zeker niet duur. Overigens is deze ook verkrijgbaar in een grotere variant van 3 liter.

Drinkfontein Trixie Bubble Stream – Bijna niet hoorbaar en zuinig

Het voordeel van deze transparante waterfontein is dat je makkelijk in de gaten kunt houden of er nog genoeg water in zit. Daarnaast is hij ook erg stil en verbruikt weinig energie.

Drinkfontein schoonhouden

Net als in een gewoon waterbakje, komt er ook viezigheid in een waterfontein. Daarom is het belangrijk om de waterfontein regelmatig schoon te maken. Er zit wel een filter in die de meeste viezigheid, zoals haren, tegenhoudt. Mijn advies is om de drinkfontein iedere week schoon te maken en het filter iedere twee weken te vervangen. Zo weet je zeker dat je kat schoon water drinkt. Let hierbij op met schoonmaakmiddelen. Zorg dat er geen restjes schoonmiddel achterblijft in de waterfontein. Ik reinig altijd met afwasmiddel en warm water. Bij sommige drinkfonteinen kun je de onderdelen in de vaatwasser doen. Maak in ieder geval alle onderdelen van de drinkfontein goed schoon. Vergeet hierbij het pompje niet, die kan verstopt raken als je hem niet goed schoon maakt. Zo voorzie je jouw kat van een schone drinkfontein met lekker vers water.

Dit vind je misschien ook leuk…