Krabpaal kat

Zelf een krabpaal maken – In 5 stappen

Ieder kattenbaasje zou een plek in huis moeten hebben waar de kat kan klimmen, krabben en slapen. De alles in één oplossing hiervoor is een krabpaal. Op internet kun je genoeg kant-en-klare krabpalen kopen, maar veel leuker is het om zelf een krabpaal te maken! Mooie krabpalen zijn meestal ook nog eens aan de prijzige kant, zeker wanneer je op zoek bent naar een grote krabpaal. Ook ik liep hier tegen aan. Met mijn 6,5 kilo wegende kat vond ik het een uitdaging om een mooie krabpaal te vinden waar hij ook nog eens op past. Daarom besloot ik om zelf een krabpaal te bouwen. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in het proces, zodat jij ook zelf een kattenkrabpaal kunt maken.

1. Een ontwerp maken

De eerste stap is het maken van een ontwerp. Op Pinterest bijvoorbeeld kun je veel leuke ideeën vinden. Meet vervolgens op hoeveel ruimte je hebt voor de krabpaal en hoog hij moet worden. Vervolgens bekijk je het aantal ‘verdiepingen’ dat je nodig hebt en hoe groot de platen moeten worden waar je kat op kan springen en/of liggen. Maak een tekening waar je alle afmetingen duidelijk op vermeld. Je kan kiezen om een rechte krabpaal te maken, waarbij je de palen rechtop zet. Je kan ook kiezen om één of meer palen schuin te zetten. Zorg dan wel voor versteviging.

Belangrijke tip: kijk goed naar de ruimte per plaat die de kat nodig heeft om een sprong naar de volgende verdieping te kunnen maken. Maak je de plaat niet groot genoeg, of de ruimte tussen de verdiepingen te groot, dan wordt het erg moeilijk voor je kat om bovenin de krabpaal te komen.

2. Materialen verzamelen

De volgende stap is het verzamelen van materialen. Je kan in het bos op zoek gaan naar grote takken om te gebruiken als palen, op zolder kijken of je nog planken hebt die je kunt gebruiken (let goed op de stevigheid), of natuurlijk een bezoekje brengen aan de bouwmarkt. Wanneer je gebruik maakt van takken uit het bos, kan het zijn dat je het ontwerp nog iets zult moeten aanpassen naar de maat en vorm van de takken. Heel belangrijk is de stevigheid. Zorg voor een stevige basis, zodat de krabpaal niet om kan vallen. Kies voor stevige planken en palen. Zelf heb ik voor mijn krabpaal een aantal takken uit het bos gehaald en verschillende plankjes gebruikt die ik nog had liggen. Zo had ik bijvoorbeeld nog een stuk van het aanrecht liggen, wat dus heel stevig is. Hieronder vind je een lijstje met spullen die je nodig hebt om een krabpaal te maken:

  • Dikke takken of palen
  • Kleine takken voor versteviging
  • Planken
  • Sisal touw
  • Schroeven
  • Schroefmachine
  • Draadkrammen
  • Klittenband
  • Zaag
  • Zachte stof
  • Optioneel: (rieten) mandje of kratje om in te liggen

3. De krabpaal maken

Nu begint het echte werk; je gaat de krabpaal bouwen. Als het goed is heb je een bouwtekening liggen met de juiste maten. Begin met de basis. Zaag de grote palen recht af (of juist schuin wanneer je ervoor kiest deze schuin te plaatsen). Teken op het basiselement waar de takken of palen precies moeten komen en schroef deze vast. Gebruik hiervoor meerdere schroeven. Bij een schuine paal plaats je er een andere paal onder ter versteviging. Vervolgens ga je de plankjes bevestigen. Kijk goed of de planken waterpas liggen. Bij grotere planken is het verstandig om te zorgen voor een versteviging. Ook hier kun je kleinere stukken hout voor gebruiken.

Krabpaal maken
Krabpaal maken

4. Lig- en krabplekken maken

De krabpaal staat. Nu is het tijd om ligplekjes te creëren met zachte stof. Voor mijn krabpaal heb ik kussenhoezen van de Zeeman gebruikt. Onder de afbeelding vind je een paar andere voorbeelden die je als stof kunt gebruiken (affiliate). Deze heb ik open geknipt en vast gemaakt met klittenband. Je kan ook een schapenvachtje of een andere stof gebruiken. Het ene gedeelte van het klittenband heb ik op de plank vastgemaakt en het andere gedeelte op het kussen. Ook een nietpistool kan een goede optie zijn om de stof vast te maken. In plaats van alleen plankjes, kun je ook kiezen voor mandjes of kistjes om in te liggen. Sisal touw kun je om de palen heen binden, zodat je kat kan krabben en klimmen. Het touw heb ik vastgemaakt met draadkrammen. Deze zitten aan de achterkant van de krabpaal, zodat je het niet ziet. Als dit allemaal vast zit, geef jezelf dan even een schouderklopje. Je hebt gewoon zelf een krabpaal gemaakt!

Zelf krabpaal maken

5. Controleren op veiligheid

Last, maar zeker niet least: controleer je zelfgemaakte krabpaal op veiligheid. Staat hij stevig? Is hij niet wiebelig? Zit alles goed vast? Zijn er geen uitstekende schroefjes of andere scherpe dingen? Is de krabpaal sterk genoeg? Vervolgens laat je de échte expert natuurlijk jouw zelfgemaakte krabpaal testen: je kat!

Ben je aan de slag gegaan met het zelf maken van een krabpaal? Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! Stuur mij een foto van jouw krabpaal via Instagram (@kattenkompas), of tag ons in jouw post!

Dit vind je misschien ook leuk…